Hvor kan jeg se nordlys

Hvis du vil se nordlys, kan du se her hvor der er optimale forhold.

Sverige: Abisko, Kiruna, Gallivare, Jokkmokk, Pajala, Karre Suvanto, Porjus, Haparanda, Vittangi, Njulla bjerget ( Abisko ) ( det meste af nord Sverige ) Her kan du opleve nordlyset i November til Februar, men jeg personligt har oplevet nogle af de smukkeste solstorme i Marts også. Nord Sverige er i modsætning til nord Norge ikke plaget af lysforurening, mange skyer og fugtig luft som forhindre nordlyset i at gøre sig synligt. Nord Sverige har de bedste betingelser for at du kan se nordlyset da der ofte er mange meget klare nætter helt uden skyer. Da nord Sverige ikke har de store byer nord på og at området er meget tyndt befolket, hermed bliver lysforureningen absolut også reduceret og den mørke klare himmel bliver fremhævet. Ifølge undersøgelser jeg har set på google, er den mest klare og mest stjernefyldte himmel at se i nord Sverige og har de bedste betingelser for at se nordlys helt klart og tydelig i hele Europa.

Finland: Rovaniemi, Pello, Kolari, Muonio, Ivalo, Inari, Kemijärvi, Saariselkä, Kilpisjärvi ( Det meste af nord Finland ) Se nordlys i Finland i November til Februar. Stort set samme betingelser som i Sverige.

Norge: Tromsø, Narvik, Bodø, Harstad, Sommarøy, Alta, Fauske, Kautokeino, Bø, Karlsøy, Lofoten, Svalbard ( Det meste af nord Norge ) Den nord Norske kyst strækning er plaget af rigtig meget lysforurening fra større byer som ligger langs den nord Norske kyst, derfor skal man ofte køre langt for at komme ud til helt mørke områder for at se nordlyset optimalt. Ud over lysforurening har Norge mange flere dage med diset og skyet vejr, så der ikke er mulighed for at se nordlyset, det er på grund af havet som afgiver varme og fugt. Mest optimale sted for Norge er bestemt Svalbard hvor vejret er klar og stort set ingen lysforurening. Svalbard er lokaliseret næsten 2000 km nord for Norges nordligste punkt Nordkap ved Honningsvåg, Svalbard har kun 2000 indbyggere, hvor mange af de der bor på øen slet ikke er Nordmænd, mere end 7000 isbjørne og så er det et af de mest nordlige beboet områder i verden. Øen har Norge "stjålet" fra Rusland og øen er stadig beboet af en del Russere. God mulighed for at se nordlys i det virkelige ekstreme, og muligheden for at se en eller flere isbjørne får man sikkert med på oplevelsen.

Island: Hele landet og Færøerne, men Færøerne har sjældent helt klart vejr. Her kan du opleve nordlyset fra oktober til marts, med undtagelse af et par uger før og efter.

Den nordlige del af Skotland, Caithness kysten og Shetlandsøerne, kan nordlys ses men med lidt mere usikkerhed, dog er der set kraftig nordlys. Kan ses fra November og frem til februar.

Grønland: Nuuk og områder omkring Diskobugten ( Nordlys kan også ses kraftig syd for Nuuk som nord for Nuuk.

Rusland: Murmansk, Montes Jegorsk, Alakurtti, Norilsk, Noyabrsk, Dudinka ( Nordlys kan ses i det meste af nord Sibirien langs den nordlige kystlinje ) Tag ikke fejl af Rusland, Rusland er et land som er helt unikt og med et væld af muligheder. Her findes flotte landskaber, fantastisk natur, her finder du nordlys i ødemarken som ikke bare er 200 km væk fra nærmeste by, men mere end 500 km fra nærmeste by, hvis det er udfordringer du søger, her finder vi den rigtige ødemark, og hvis hjertet ønsker findes også store byer som nordlyset blafre over ( pas på lysforurening, det er en nordlys dræber )

Canada: Kluane National Park, Yukon, Whitehorse, Northern Saskatchewan, Nova Scotia.

Alaska: Anchorage, Fairbanks, Barrow, Denali nationalpark, på grund af lysforurening og byernes lys er rådet nok at se nordlys fra Denali nationalpark.

 Hvor kan jeg se sydlys ( Aurora Australis )

Sydlige Australien og Tasmanien, Syd Chile, New Zealand og Antarktis. New Zealand kan du se syd lyset fra Marts til September, som syd for ækvator har disse områder vinterhalvår på modsatte tidspunkt af hvad vi har nord for ækvator. Stewart Island er et af de gode steder at se syd lyset.