Forunderlige arktiske himmel.

Jeg befinder mig omkring 180 km inden for polarcirklen, hvor jeg finder et klima, temperature og lys på himlen som vi i Danmark ikke kan identificere os særligt meget med. Det er eventyrligt smukt i det arktiske, men også skræmmende på mange punkter. Vinteren er meget lang kold og mørk, men tit ubeskrivelig smuk og glas klar, hvor jeg i mørket kan se nordlys danse på himlen.

Klokken 13.00 midt på dagen er der helt mørkt, så kan jeg se stjernerne funkle på himlen, solen kommer ikke over horisonten i disse lange måneder. Sommeren er modsat meget kort. Dog kan der være meget varmt enkelte dage om sommeren, men det kan også forekomme at der falder sne i både Juni og Juli i disse områder af det nordlige Sverige, Finland og den del af Rusland som også høre til Lapland, med grænse til nord Finland og Norge.

Om vinteren er der ingen solopgang omvendt så er der ingen solnedgang om sommeren, her står solen over horisonten hele natten. Temperaturene i disse arktiske dele af Europa er nord Norge relativt varm på grund af et klima som bliver påvirket af golfstrømmens varme fra havet ud for Norges kystlinje.

Jeg oplevede temperature lokalt i Jokkmokk ned til minus 52 grader, det var en underlig fornemmelse, når der var så koldt skulle jeg være opmærksom, da man også kan dehydrere af kulde som af varme.

Normalt i vinterperioderne lå temperaturen og svingede mellem minus 18 og minus 25 grader, der var også dage hvor jeg nærmest oplevede varmen, så havde vi minus 8 - 12 grader, de lune dage var altid de dage der kom meget sne, der var et par enkelte dage med minus 6-7 grader så stod den som regel på snestorm. Tit var luften fyldt med flotte is korn som dannede helt fantastiske refleksioner omkring det kemiske lys som biler og gade lamper, flotte reflekterende pilar lyste så langt øjet kunne se op i atmosfæren.

Når temperaturen var under minus 20 grader, var der altid helt klare dage, og i mørket et helt fantastisk stjerne billede. Virkelig krystalklart, jeg har aldrig set en himmel så smuk.