Hvornår kan der ses nordlys. 2019.

Rumvejr udsigten http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/

Det med nordlys er noget finurligt noget, for desto længere man kommer nordpå desto længere tid er der lyst, fra sommerperioden. Det vil sige at overgangen fra lyst til mørkt strækker sig over længere tid i Kiruna end i Aalborg. Ikke fordi det er en overgang til vinter men fordi det handler om mørke og tidspunktet for at kunne se nordlys.

Der kan også være nordlys om sommeren og om dagen, men der kan det overhovedet ikke ses på grund af solens lys. Der findes en overgang hvor man i Kiruna i Lapland, får en periode på en uges tid hvor solen står op og går ned på samme tid som i Danmark. På et tidspunkt overhaler solens position i nord, den position solen har i Danmark selvom solen befinder sig samme sted.

Det er egentlig placeringen af landet der har betydningen, bredde og længdegrad, derfor fremtræder mørket hurtigere i Kiruna efter denne periode og langsommere før denne periode fordi der stort set ikke findes dagslys i Kiruna om vinteren, i Danmark har vi dagslys om vinteren og vi får ikke mørke dage som i Kiruna.

Selvom nogle mener det er mørkt i Danmark om vinteren så er der ganske lyst hvis man har oplevet mørket i Kiruna om dagen, hvor stjernerne kan ses klokken 13.00

Så i helheden rykker tidspunktet for hvornår nordlys perioden begynder i forhold til om du vælger at se det på Svalbard eller i Kiruna.

Uanset hvor langt nord på du vil, er muligheden altid størst i December, Januar, Februar, Marts.

Nordlys kan også ses i September, Oktober, November, April og helt nede i Danmark og syd Skandinavien kan det ses i Maj når det endelig kommer.

Det er sådan at intensiteten, lysstyrken og synbarheden af nordlys bliver kraftigere og mere flot når man bevæger sig længere nord. Det bedste nordlys ses lige indenfor eller på polarcirklens breddegrad, ellers ses det bedst inden for polarcirklen langt i nord også. Min egen erfaring viser at nordlyset allerede begynder at aftage 200 kilometer uden for polarcirklen, der skal øjet se det mod nord som regel, hvor man inden for polarcirklen kan se det hele vejen rundt på himlen.

Men igen handler det om hvor kraftig en solstorm har man med at gøre, en Kp3 eller en Kp7. Når man taler om vejrudsigter inden for nordlys og meteorsværme. Kalder man det for rumvejr.

Jeg har sat et link ind her som viser lidt om nordlys, jeg vil kalde det for en nordlys vejrudsigt, live. Prøv at gransk denne side, jeg bruger den meget og den passer på minuttet. Det er min erfaring når jeg har sat parat med mit kamera i Sverige.

http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/ 

Nordlys lige over huset hvor jeg boede, i den lille arktiske bygd ikke langt fra Gallivare.

Hvor kan der ses nordlys og sydlys.

Patricia Coweren som har skrevet denne bog med sine billeder af nordlys, havde jeg meget inspirende tæt venskab med.

Sverige: Abisko, Kiruna, Gallivare, Jokkmokk, Pajala, Karre Suvanto, Porjus, Haparanda, Vittangi, Njulla bjerget ( Abisko ) ( det meste af nord Sverige ) Her kan du opleve nordlyset i November til Februar, men jeg personligt har oplevet nogle af de smukkeste solstorme i Marts også. Nord Sverige er i modsætning til nord Norge ikke plaget af lysforurening, mange skyer og fugtig luft som forhindre nordlyset i at gøre sig synligt. Nord Sverige har de bedste betingelser for at du kan se nordlyset da der ofte er mange meget klare nætter helt uden skyer. Da nord Sverige ikke har de store byer nord på og at området er meget tyndt befolket, hermed bliver lysforureningen absolut også reduceret og den mørke klare himmel bliver fremhævet. Ifølge undersøgelser jeg har set på google, er den mest klare og mest stjernefyldte himmel at se i nord Sverige og har de bedste betingelser for at se nordlys helt klart og tydelig i hele Europa.

Finland: Rovaniemi, Pello, Kolari, Muonio, Ivalo, Inari, Kemijärvi, Saariselkä, Kilpisjärvi ( Det meste af nord Finland ) Se nordlys i Finland i November til Februar. Stort set samme betingelser som i Sverige.

Norge: Tromsø, Narvik, Bodø, Harstad, Sommarøy, Alta, Fauske, Kautokeino, Bø, Karlsøy, Lofoten, Svalbard ( Det meste af nord Norge ) Den nord Norske kyst strækning er plaget af rigtig meget lysforurening fra større byer som ligger langs den nord Norske kyst, derfor skal man ofte køre langt for at komme ud til helt mørke områder for at se nordlyset optimalt. Ud over lysforurening har Norge mange flere dage med diset og skyet vejr, så der ikke er mulighed for at se nordlyset, det er på grund af havet som afgiver varme og fugt. Mest optimale sted for Norge er bestemt Svalbard hvor vejret er klar og stort set ingen lysforurening. Svalbard er lokaliseret næsten 2000 km nord for Norges nordligste punkt Nordkap ved Honningsvåg, Svalbard har kun 2000 indbyggere, hvor mange af de der bor på øen slet ikke er Nordmænd, mere end 7000 isbjørne og så er det et af de mest nordlige beboet områder i verden. Øen har Norge "stjålet" fra Rusland og øen er stadig beboet af en del Russere. God mulighed for at se nordlys i det virkelige ekstreme, og muligheden for at se en eller flere isbjørne får man sikkert med på oplevelsen.

Island: Hele landet og Færøerne, men Færøerne har sjældent helt klart vejr. Her kan du opleve nordlyset fra oktober til marts, med undtagelse af et par uger før og efter.

Den nordlige del af Skotland, Caithness kysten og Shetlandsøerne, kan nordlys ses men med lidt mere usikkerhed, dog er der set kraftig nordlys. Kan ses fra November og frem til februar.

Grønland: Nuuk og områder omkring Diskobugten ( Nordlys kan også ses kraftig syd for Nuuk som nord for Nuuk.

Rusland: Murmansk, Montes Jegorsk, Alakurtti, Norilsk, Noyabrsk, Dudinka ( Nordlys kan ses i det meste af nord Sibirien langs den nordlige kystlinje ) Tag ikke fejl af Rusland, Rusland er et land som er helt unikt og med et væld af muligheder. Her findes flotte landskaber, fantastisk natur, her finder du nordlys i ødemarken som ikke bare er 200 km væk fra nærmeste by, men mere end 500 km fra nærmeste by, hvis det er udfordringer du søger, her finder vi den rigtige ødemark, og hvis hjertet ønsker findes også store byer som nordlyset blafre over ( pas på lysforurening, det er en nordlys dræber )

Canada: Kluane National Park, Yukon, Whitehorse, Northern Saskatchewan, Nova Scotia.

Alaska: Anchorage, Fairbanks, Barrow, Denali nationalpark, på grund af lysforurening og byernes lys er rådet nok at se nordlys fra Denali nationalpark.

 Hvor kan jeg se sydlys ( Aurora Australis )

Sydlige Australien og Tasmanien, Syd Chile, New Zealand og Antarktis. New Zealand kan du se syd lyset fra Marts til September, som syd for ækvator har disse områder vinterhalvår på modsatte tidspunkt af hvad vi har nord for ækvator. Stewart Island er et af de gode steder at se sydlys

Nordlys over Porjus. En aften hvor det kom på fuld styrke, næsten.

Du er ikke sikret nordlys. Beklager.

Her ser du alt for ikke at kunne se nordlys. Kemiske lamper, overskyet, fuldmåne over skyerne og en Kp0 en af mine værste aftner.

Patricia Coweren fra England som jeg i en periode samarbejdede med i Porjus, hun er desværre ikke i Porjus mere og har solgt sit nordlys center, hun sagde tit til mig at turisterne tror at jeg kan gå ind og tænde på en kontakt og så kommer der nordlys. Så enkelt er det ikke.

HUSK dette.

Det er bedst lige omkring polarcirklen eller indenfor.

Der skal være klart, du kan IKKE se nordlys når der er overskyet. Det kan dog ses mellem skyerne hvis der er delvist overskyet.

Det er bedst at se nordlys ved nymåne, desto mere månen lyser jo mere svagt bliver nordlyset, fuldmånen er en nordlys dræber.

Den store dræber er også kemisk lys, by lys og gadelamper.

Mange siger om man kan se nordlyset har noget med kulde og vinter at gøre. Det er ikke sandt, for man kan sagtens se nordlys selv om der er plusgrader og ingen sne. Det man mener er at om vinteren er luften mere klar og hermed er nordlys og stjerner også mere klar. Men nordlys ses fint uden sne og uden minusgrader.

HUSK det vigtigste er at der skal have været et soludbrud som vil ramme jorden, det gør den som regel efter 2 til 4 dage efter udbruddet, er udbruddet kraftig nok vil den skabe en regulær solstorm, som kan gå fra en Kp4 til en Kp10. ingen skyer, ingen måne, delvist måne ok, ingen gadelamper, find et mørkt sted og så nyd det lige nu.

Jeg selv har set en på Kp8, det er helt mindblowing, så er det flot.

Rødt nordlys som stråler ned fra himlen.

Et underlig godt råd.

Fløjt aldrig når der er nordlys, så kan du være sikker på det forsvinder og det kommer ikke igen før næste dag begynder. Jeg har prøvet det. Og ingen kan forklare hvorfor og hvad det er der sker. Om der virkeligt sker noget, eller om det er en form for overtro det ved jeg ikke, men i nord Sverige sagde de til mig som det første, fløjt aldrig af nordlyset, eller når der er nordlys, så forsvinder det.

Noget af en nordlys drøm.

Tag gode billeder af nordlys.

Jeg smiler og er glad når drømmen går i opfyldelse, jeg har set en solstorm. Der skal hænge nordlys på min væg.

Det kan lade sig gøre at få gode billeder af nordlys hvis du i begyndelsen væbner dig med lidt tålmodighed, men det kræver at du sætter dig ind i hvordan et fotoapparat virker og fungere.

Som jeg har set mange gøre, hvor mennesker står med sit kamera i hånden og bruger blitz, det er der INGEN der får noget godt ud af. Indstil ISO lysfølsomheden og lukkertid rigtig og HUSK at bruge stativ. Yderligere og mere detaljeret information du finde overalt på nettet.

Jeg giver dig et par link herunder hvor du kan se flere detaljer.

1. https://arcticfriend.dk/laer-at-tage-bedre-nordlysbilleder/  

2. https://digitalfoto.dk/fotografering/himmelfaenomener/saadan-skyder-du-fascinerende-nordlys 

3. http://photopoint.dk/fotoskolen/saadan-fotograferer-du-nordlys.aspx 

4. https://www.fotostart.dk/forum/viewtopic.php?t=68901 

Mit personlige råd, lad være med at tro du kan få gode billeder af nordlys, stjerner, og natte himmelrummet med en mobiltelefon, hverken iPhone eller smartphone. Måske tror du de kan redigeres og man måske kan få noget godt ud af det. Det er ikke en god ide, glem det.

Brug et rigtig spejlreflekskamera med et kamerahus med et rigtig spejl, det bliver altid det bedste, og sådan vil det blive ved med at være mange år endnu. Drop det lille digitale lommekamera også sammen med telefonen. Man kan købe spejlreflekskameraer til 3500-4500 kr. de vil altid tage meget meget bedre billeder end din telefon. Jeg bruger i øjeblikket mit Nikon D7100 spejlrefleks.

HVORDAN OPFATTES NORDLYS.

Beskrivelsen af hvordan nordlyset opfattes er forskellig fra den enkelte person, men min egen beskrivelse har jeg så godt jeg nu kan givet udtryk for, forskellige steder her på hjemmesiden. Det at stå og se dette fænomen og opleve det i virkeligheden, efter at jeg flere år inden jeg så nordlys i virkeligheden havde googlet både film og billeder af dette spektakulære fænomen. Jeg kunne bruge flere timer på internettet, med min interesse for nordlyset og sydlyset.

Jeg besluttede mig for at flytte så langt nord på, der hvor nordlyset er så kraftig at det til tider kan oplyse hele områder på jorden. Når landskabet er dækket af sne og luften er helt klar på grund af de kraftige minusgrader, kan du under en kraftig solstorm fint se hvor flot det lyste op på det hvide snedækket landskab. Når der var skyer i perioder, kunne nordlyset være så kraftig over skydækket at jeg med mit kamera og de rigtige indstillinger kunne tage et billede for at se om der var nordlys over skyerne. Det oplevede jeg flere gange jeg kunne, da det grønne fluorescerende lys kunne ses afspejlet i skyerne, som gjorde at skyerne fik et grønlig lysende skær.

Motiv af nordlys, kamera peger næsten lige lodret op i himlen.

Nordlys blafre op bag skoven i Ammernas, flot syn. Et strejf af røde farver.