Nordlys over Hjørring i Danmark.

Aurora Borealis over Danmark. Jeg var ude ved Hjørring bjerg omkring midnat, der fik jeg snuppet et par billeder af nordlys, desværre havde jeg kun mit Nikon Coolpix lommekamera på det tidspunkt, som ikke er til nordlys fotografering som sådan. Det ses at her er nordlys over Hjørring. Jeg har gjort hvad jeg kunne med hensyn til de rigtige indstillinger på dette kamera, og det lykkedes lige at få et par nogenlunde billeder af det smukke polar lys over Danmark med mit lommekamera.

Nordlyset over Danmark var ikke i luften mere end ca.30 min, men det var der. Jeg stod længe før og efter disse billeder og trippede på om der nu kom mere, det gjorde der desværre ikke. Men en ny omgang nordlys byder sig sikkert på et andet tidspunkt, da det i Danmark ikke er helt sjældent at kunne se nordlys i perioder.

Nordlys i Danmark ses dog ikke som du ser det på billederne fra Lapland da nordlys i Danmark er aftaget på vej syd på, og fordi vi som regel kun får resterne, eller sagt på en anden måde at vi rammes som regel kun af grænsen-udkanten af nordlys feltet af de partikler fra solens udbrud som altd går direkte efter polar cirklen, jordens poler. Det kræver en god kraftig soludbrud som vil skabe en kraftig solstorm med retning mod jorden, den vil ramme jordens magnetfelt. Da vil solstormen strække sig bredt ud over polar grænsen, hvor der er de optimale forhold for at se nordlys. Så vil vi se en solstorm, det vil sige meget kraftig nordlys. I disse tilfælde vil vi kunne se det med øjet i Danmark og endda længere syd på, under de kraftigste solstorme, men stadig vil vi ikke kunne se det med samme styrke og intensitet som hvis vi var på de mere nordlige breddegrader.

Det kræver selvføllig de rigtig omstændigheder at kunne se nordlys i Danmark og andre steder, undgå lysforurening, for meget måneskin ( omkring fuldmåne ) og den værste nordlys dræber er når der er overskyet eller uklar i luften.